FOTO: Tomislav Čuveljak

Damir Fabijanić rođen je 1955. u Zagrebu.

Diplomirani inženjer strojarstva po obrazovanju, fotografijom se intenzivno bavi od 1973, a od 1987. ima status samostalnog umjetnika (freelance photographer). U prvim godinama rada specijalizirao se za arhitektonsku (graditeljsku kulturnu baštinu i suvremenu arhitekturu) i pejzažnu fotografiju, a poslije je realizirao brojne projekte u svim važnim područjima fotografije.

Od 1989. do danas fotografskim radom neprestano prati Dubrovnik i okolicu, s posebnom pažnjom u dramatičnim ratnim vremenima (1991–92).

Dugogodišnji je suradnik specijaliziranih institucija, domaćih i stranih časopisa, autor kataloga i monografija, autor brojnih samostalnih, grupnih i tematskih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu (Europa, Južna Amerika). Za svoj rad dobio je važna stručna priznanja.

Više o autoru pogledajte u njegovoj Biografiji, a popis radova, izložaba i publikacija, pogledajte u Radovima.

Today

INFO/ TISKANI MEDIJI

Promocija novog izdanja knjige „Dubrovnik…“ Damira Fabijanića u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Treće, potpuno obnovljeno i dopunjeno izdanje knjige „Dubrovnik…“, promovirano je u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu 29.11.2018. u prisustvu brojne publike.

Podaci o knjizi „Dubrovnik…“ (3. izdanje, izdavač Ice i pice d.o.o., Zagreb, ISBN 978-953-59658-1-7)
Autor koncepta i fotografija: Damir Fabijanić
Format: 24x24cm, tvrdi uvez
Obujam: 232 stranice (147 kolor fotografija, 36 cb fotografija, 2 zemljopisne mape)
Tekstovi: Camilo José Cela, Radovan Ivančević, Zavod za obnovu Dubrovnika, autor
Jezici: hrvatski/engleski
Izdavač knjige obiteljska je izdavačka kuća Iće i piće d.o.o. (poznata i po izdavanju gourmet časopisa „Iće&piće“, 3. najbolji gourmet časopis na svijetu, Gourmand Awards, Paris 2011).

Promocija novog izdanja knjige „Dubrovnik…“ Damira Fabijanića u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

IZLOŽBE

Otvorena izložba Haludizam (hoteli Haludovo 1987./2018.)

Slike iz vremena koje je prošlo, snimljene u vremenu koje nije došlo…

Jedinstveni fotografski parovi istih motiva hotela Haludovo (Malinska, otok Krk) iz 1987. i 2018. godine predstavljeni su na izložbi u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu. Damir Fabijanić je istom tehnikom (fotoaparatom na kolor negativ filmu formata 6x9cm) snimio identične vizure u razmaku od 31 godinu, u kojima je došlo do potpunog propadanja i devastacije hotelskog grada Haludovo.

Otvorena izložba <em>Haludizam</em> (hoteli Haludovo 1987./2018.)

NAGRADE / IZLOŽBE

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za područje likovne umjetnosti 2016.

Damiru Fabijaniću dodijeljena je nagrada Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti za područje likovne umjetnosti za 2016. za izložbu Dubrovnik… u Rueil Malmaisonu.

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za područje likovne umjetnosti 2016. Dubrovnik…, projekt

IZLOŽBE

Izložba Welcome Croatia povodom ulaska Hrvatske u EU

U povodu pridruživanja Hrvatske EU, Opća uprava za komunikacije, događanja i izložbe Europskog parlamenta, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, angažirala je Damira Fabijanića da napravi izbor svojih fotografija Hrvatske za izložbu Welcome Croatia. Dana 27. lipnja 2013, u prisutnosti predsjednika Europskog parlamenta, premijera RH i autora, otvorena je izložba na lokaciji Espace Léopold u Bruxellesu te dan poslije u atriju Europskog parlamenta u Strasbourgu.


Bruxelles


Strasbourg

Welcome Croatia

TISKANI MEDIJI

Časopis Iće&piće proglašen 3. gourmet časopisom na svijetu

U ožujku 2012. Iće&piće proglašen je trećim gourmet-časopisom na svijetu (1. Lucky Peach, Momofuku Restaurants, 2. Falstaff) u Parizu (Gourmand Awards, Folies Bergère, Paris).

Časopis <em>Iće&piće</em> proglašen 3. <em>gourmet</em> časopisom na svijetu And the gourmet Oscar goes to…

ŽIVOT / IZLOŽBE / TISKANI MEDIJI

LIFE* All Inclusive

Naručeni fotografski posao socijalne tematike (2006) zaokružen je kao izložba u Gliptoteci HAZU (Zagreb, 2007) u povodu 20. godišnjice autorova fotografskog djelovanja i 10 godina postojanja Udruge za promicanje inkluzije, koja pomaže osobama s intelektualnim poteškoćama da se uključe u normalan život.

<em>LIFE* All Inclusive</em> LIFE* All Inclusive

TISKANI MEDIJI

Damir Fabijanić pokrenuo časopis Iće&piće

U veljači 2007, nakon više od godine pripreme, izdan je prvi broj eno-gastronomskog časopisa Iće&piće. I&P prvi je časopis u Hrvatskoj koncipiran po uzusima i kriterijima svjetskih časopisa takva tipa, a originalnim grafičkim izgledom, fotografskim i tekstualnim prilozima, iznimnim temama iz svjetske i domaće eno-gastronomije, dokazao se i u inozemstvu.

Damir Fabijanić pokrenuo časopis <em>Iće&piće</em> Iće&piće, izdanja Iće&piće, naslovnice

IZLOŽBE

EXPO 2005, Aichi (Japan) i izložba Krug u kvadratu

Autorska grupa (Damir Fabijanić, Dalibor Martinis, Studio 3LHD) napravila je iznimno uspješan projekt hrvatskog paviljona na Svjetskoj izložbi u Japanu. Za vrijeme dvotjednoga boravka u Japanu, boraveći u Nagoji, Kyotu i Tokiju D. F. je snimao na dijapozitivima srednjeg formata (6 x 6 cm) i prvi put digitalno, malom amaterskom kamerom. Od tog materijala napravljena je izložba Krug u kvadratu, postavljena prvi put u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u lipnju 2005.

EXPO 2005, Aichi (Japan) i izložba <em>Krug u kvadratu</em> Japan

IZLOŽBE / TISKANI MEDIJI

Izložba/knjiga London from A to Z

U rujnu 2003. D.F. je boravio 6 dana u Londonu (u organizaciji Britanske ambasade u Zagrebu) snimajući manifestacije Prvog festivala dizajna u Londonu. Opsežan i kvalitetan fotografski materijal (dijapozitivi) pretočio je u knjigu i izložbu (realizirano 2004) originalnog autorskog koncepta – abecede pojmova i pripadnih fotografskih ilustracija. Izložba je obišla više hrvatskih gradova i Ljubljanu.

Izložba/knjiga <em>London from A to Z</em> London od A do Z

IZLOŽBE

Izložba More u Hannoveru i Lisabonu

Za vrijeme trajanja EXPO 2000 u Hannoveru, u prostoru Bauverwaltung postavljena je izložba More (fotografije morskih površina Jadrana), a iste godine i u iznimnom prostoru Spomenika otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) u Lisabonu.

Izložba <em>More</em> u Hannoveru i Lisabonu More, galerija More, projekt

TISKANI MEDIJI

Osnovan časopis ORIS

U proljeće 1999, nakon dugih priprema, izdan je prvi broj Orisa, časopisa za arhitekturu i kulturu. Rezultat je ideje i organizacije izdavača i glavnog urednika Andrije Rusana, koji je s grupom istomišljenika i urednika koncipirao časopis koji je i danas dio aktivnosti Rusanove Kuće arhitekture Oris. Kao stalni suradnik, glavni fotograf i urednik fotografije, D. F. je sudjelovao intenzivno do 2008. (a osobito u prvih dvadesetak brojeva).

Osnovan časopis <em>ORIS</em> Oris, naslovnice

IZLOŽBE

Značajna izložba Deset godina poslije

Na velikoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb, 1998, predstavljen je opsežan i vrijedan autorov rad prethodnog desetljeća u deset cjelina – rat (1) i mir (9). Dizajner kataloga i plakata je Ante Rašić.

Značajna izložba <em>Deset godina poslije</em>

IZLOŽBA

Prvo predstavljanje izložbe Plodovi zla

Izložba Plodovi zla, 1995, Lisabon, prvo predstavljanje kompletirane izložbe koja na najneutralniji način prezentira primjere namjernog i sustavnog uništavanja graditeljske i druge kulturne baštine (heritage cleansing) u ratu u Hrvatskoj (1991–95).

Prvo predstavljanje izložbe <em>Plodovi zla</em> Plodovi zla, galerija Plodovi zla, projekt

IZLOŽBA /TISKANI MEDIJI

Izložba Dubrovnik… izabrana kao izložba tjedna u Parizu

Izložba Dubrovnik…, održana u Chapelle Saint-Louis de la Salpetriere, Pariz, u organizaciji Ministrstva kulture Francuske, u gradskom vodiču Pariscope proglašena je izložbom tjedna (od 59 novootvorenih izložbi), a knjiga Dubrovnik… uvrštena u izbor najljepših fotografskih knjiga svijeta (28 knjiga), neovisnoga žirija pariškog izdavača Marvala.

Izložba <em>Dubrovnik…</em> izabrana kao izložba tjedna u Parizu Dubrovnik…, krajolik Dubrovnik…, grad Dubrovnik…, rat Dubrovnik…, projekt

TISKANI MEDIJI

Početak rada za Croatia Airlines

U proljeće 1994. angažiran je kao fotograf i neformalni art-direktor za prvi putni časopis nacionalnog zračnog prijevoznika. U 22 godine uspješne suradnje na časopisu i svim tiskanim korporativnim materijalima kao glavni fotograf i urednik fotografije (grafički dizajner Ivana Ivanković), izgrađen je prepoznatljiv korporativni identitet, kakav nije imala nijedna hrvatska kompanija od 1990. do danas. Uspješnu suradnju iznenada je prekinuo naručilac 2016.

Početak rada za Croatia Airlines CROATIA putni časopis, naslovnice

TISKANI MEDIJI

Knjiga Dubrovnik… (prvo izdanje)

U povodu izložbe otisnuta je i istoimena knjiga Dubrovnik…, 1993, izdanje FAB, Zagreb (1. izdanje) s uvodnim riječima Camila Joséa Cele i Karla Lehmana te tekstom Radovana Ivančevića.

Knjiga <em>Dubrovnik…</em> (prvo izdanje) Dubrovnik…, krajolik Dubrovnik…, grad Dubrovnik…, rat Dubrovnik…, projekt

IZLOŽBE/ RAT

Nastup na festivalu fotografije u Arlesu u službenoj konkurenciji

Izložba Dubrovnik, Recontres internationales de la Photographies, Arles, srpanj 1992. prvi je i jedini nastup nekog hrvatskog fotografa (do danas) u službenom programu najvažnijeg svjetskog festivala fotografije

Nastup na festivalu fotografije u Arlesu u službenoj konkurenciji Dubrovnik…, projekt

IZLOŽBE

Dubrovnik, svjetska baština, 23.01.1992., Madrid

Izložba i knjiga Dubrovnik, patrimonio de la humanidad, 23. siječnja 1992, Centro Cultural de la Villa, Madrid, prva je hrvatska izložba nakon službenog priznanja Hrvatske. Predgovor u knjizi napisao je dobitnik Nobelove nagrade za literaturu (1989) Camilo José Cela (1916-2002).

<em>Dubrovnik, svjetska baština,</em> 23.01.1992., Madrid Dubrovnik…, projekt

RAT

Fotografska posvećenost stradaloj graditeljskoj baštini za vrijeme rata u Hrvatskoj

Snimanje uništene graditeljske baštine u ratu u Hrvatskoj (Domovinski rat) 1991–92. S obzirom da je autor dvije godine prije rata snimao Dubrovnik i okolicu, ponovnim snimanjem istih motiva sastavio je impresivne parove fotografija koji na najbolji način ilustriraju posljedice rata. Osim Dubrovnika, snimao je na zadarskom i šibenskom području, Pakracu i Lipiku, Lici…

Fotografska posvećenost stradaloj graditeljskoj baštini za vrijeme rata u Hrvatskoj Dubrovnik…, rat Plodovi zla

INFO/ IZLOŽBE

Fotografiranje okolice Dubrovnika

Snimanje teritorija bivše Dubrovačke Republike (pejzaž, arhitektura, običaji, folklor) za postav Etnografskog muzeja Rupe u Dubrovniku (otvoren 1991).

Fotografiranje okolice Dubrovnika Dubrovnik…, krajolik

INFO

Snimanje za Zavod za obnovu Dubrovnika

Angažiran na prvom fotografskom poslu u Dubrovniku (travanj 1989) na snimanju obnovljenih objekata oštećenih nakon potresa 1979.

Dubrovnik…, grad

IZLOŽBE

Izložba Fotografije

Prva važna samostalna izložba (59 uokvirenih fotografija) otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt, u Zagrebu, 1988.


Postav izložbe, MUO 1988.

INFO

Početak profesionalne karijere

Zaslužuje status samostalnog umjetnika (1987).

INFO

Fotografija kao (i honorirani) hobi

  • 1981. Diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
  • 1979. Posjet velikoj fotografskoj manifestaciji Venezia ’79 / La Fotografia. Započinje prijateljstvo s Harveyjem Zuckerom, vlasnikom prve knjižare na svijetu posvećene isključivo fotografskim knjigama, A Photographer’s Place, NY (1979–2001).
  • 1975. Započinje s prvim ambicioznim snimanjima (strastveni hobi i, dijelom, honorarni posao).
  • 1974. Prva samostalna izložba fotografija, Gradska vijećnica, Pag.
  • 1973. Prva profesionalna fotografska oprema (Nikon F), roditeljski dar.
  • 1973–1981. Pretplatnik časopisa Camera (Luzern).

INFO

Amatersko razdoblje

Pohađa tečaj o osnovama fotografije 1968/9.

Amatersko razdoblje Prerani radovi

INFO

Početak

Damir Fabijanić rođen je 1955. u Zagrebu.


Pag 1956.

enhr