Damir Fabijanić (Zagreb, 1955) amaterski se bavi fotografijom od 1968, honorarno od 1973, a potpuno profesionalno od 1987. (dobiva status samostalnog umjetnika).

Autor je preko stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Samostalna izložba u Madridu (23. siječnja 1992) prva je hrvatska izložba u inozemstvu (po priznanju Hrvatske), a ujedno i prva hrvatska izložba u Španjolskoj. Izložba u Parizu u rujnu 1993. prva je hrvatska službeno organizirana izložba od strane Francuske, dok su izložbe tijekom 1994. u Rumunjskoj i Moldaviji te 1996. u Grčkoj prve hrvatske izložbe u tim zemljama.


Damir Fabijanić prvi je (i do danas jedini) hrvatski fotograf koji je izlagao na najvažnijoj europskoj smotri – Festivalu fotografije u Arlesu 1992. Izložbom Welcome Croatia (Fabijanićevim izborom njegovih 38 autorskih fotografija Hrvatske) u parlamentima (Bruxelles i Strasbourg) Europska unija proslavila je pridruživanje Hrvatske EU.

Autor je koncepcije i fotografija u značajnom projektu Dubrovnik…, izložbe i istoimene knjige i vlasnik je najveće fotografske arhive s najvažnijim motivima Dubrovnika i okolice (1988–danas). Glavni je fotograf i urednik fotografije u ovim časopisima: Croatia, putni časopis Croatia Airlinesa (1993–2016), Oris (1999–2008) i Iće&piće (od 2007). Autor je brojnih izložbi (Hrvatska, Europa i Južna Amerika), samostalnih knjiga i projekata (Plodovi zla, Dubrovački ljetnikovac, London from A to Z, U sredinu stvari…), suradnik brojnih institucija. Dobitnik je Velike nagrade 31. zagrebačkog salona (1996), Vjesnikove nagrade Josip Račić, za likovnu umjetnost (1998), nagrade UHA Bernardo Bernardi za hrvatski paviljon na EXPO 2005 u Japanu.

Amaterskom fotografijom bavi se od osnovne škole. Od 1970. na Fabijanića intenzivno je utjecao legendarni švicarski časopis Camera, kao i studiozno proučavanje inozemne fotografske literature (danas posjeduje impozantnu biblioteku fotografskih knjiga). Osobito snažan utjecaj imalo je poznanstvo, poslije i prijateljstvo, s Harveyjem Zuckerom, vlasnikom prve knjižare na svijetu posvećene samo fotografiji (A Photographer’s Place, New York).


Dobitnik je Velike nagrade 31. zagrebačkog salona (1996), Vjesnikove nagrade Josip Račić, za likovnu umjetnost (1998), nagrade UHA Bernardo Bernardi za oblikovanje i unutrašnje uređenje hrvatskog paviljona, na EXPO 2005 u Japanu, te nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za područje likovne umjetnosti za 2016.

Nosilac je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998) te Povelje počasnog građanina Dubrovačko-neretvanske županije (2000). Od mladosti prati svjetsku fotografsku scenu, posjeduje veliku biblioteku fotografskih knjiga i časopisa, aktivno se bavi problemima hrvatske fotografije putem intervjua, u tekstovima u tisku i predavanjima.

preuzmi biografiju

enhr