DUBROVAČKI LJETNIKOVAC, autorska posveta budućim naraštajima (2003.)

Vrijeme kada su dubrovački plemići i građani podizali u okolici grada ljetnikovce i uređivali vrtove pripada prošlosti…

Zajednički entuzijazam Damira Fabijanića (fotografije) i Nade Grujić (tekst) omogućio je realizaciju ove iznimne knjige kao posvetu budućim naraštajima. Fotografije su snimljene 1994. i 1995. i u to doba ljetnikovci (unatoč ratnim oštećenjima) brojali su svoje posljednje dane spokoja. U to doba analogne fotografije, svi motivi snimljeni su istovremeno na dijapozitivima, kolor i crno-bijelim negativima srednjeg formata, a snimljeni motivi nisu manipulirani u obradi za tisak.

Knjiga Dubrovački ljetnikovac, ISBN 953-6039-03-6, formata je 21 x 32 cm, 112 stranica na finom 170-gramskom papiru. Tekst Nade Grujić i Zvonimira Berkovića (predgovor) na hrvatskom jeziku i u engleskom prijevodu. Uz 50 crno-bijelih autorskih fotografija (33 velikih, preko cijele strane) Damira Fabijanića u iznimno kvalitetnu dvobojnom (duotone) tisku, priložena je i karta ljetnikovaca dubrovačkog područja.

 

… Da završim. Ova je knjiga lijepa, mudra i neponovljiva. Zavidim svakome koji može za sebe reći da je napravio nešto konačno.
iz predgovora Zvonimira Berkovića

…Ova knjiga je apel za sve one koji stanjem svoga duha dosad nisu mogli proniknuti u značenje dubrovačkog ljetnikovca kao pojma.
Vesna Kusin, Vjesnik

… Knjiga Dubrovački ljetnikovac otmjena je i ozbiljna, hommage ljetnikovcu, kamenu i čovječjem razboru. Mjera otmjenosti za otmjenost ljetnikovca.
Marina Baričević, Novi list

… Format knjige, pozicioniranje teksta i fotografija, odabir pojedinih motiva čine suptilnu igru u kojoj se kaleidoskopski prizori spajaju u jedinstvenu sliku imaginarnog ljetnikovca.
Jasna Galjer, Oris

 
Dubrovački ljetnikovac

enhr